Siirry suoraan sisältöön

Kliininen hypnoterapia, mitä se on?

Oletko koskaan ajatellut, että olet hypnoosisessa tilassa useinkin päivässä? Aamulla juuri ennen kuin heräät ja tulet unesta tietoisuuteen. Samoin illalla juuri ennen nukahtamista, kun olet unen ja valvetilan maastossa. Kun ajat autolla valtatietä ja maisemat hurahtaa ohi huomaamattasi. Tai kun keskityt kirjaan niin, että et kuule mitä ympärillä tapahtuu. Puhutaan jokapäiväisestä transsitilasta. Olemme päivän aikana useinkin transsitilassa keskittyessämme johonkin ja sulkemalla ympärillä olevan pois mielestämme. Itseasiassa hypnoosi on normaali, jokapäiväinen keskittynyt olotila, jolloin ulkopuoliset ärsykkeet eivät häiritse keskittymistämme.

Mitä hypnoosi tarkoittaa?

Hypnoosi on muuntuneen tajunnan tila. Se on luonnollisesti esiintyvä mielentila, johon ihmiset menevät ja josta poistuvat jatkuvasti. Hypnoosiin ei voida viedä, jos asiakas ei itse sitä halua. Olet täydellisesti itsesi kontrollissa ja hallinnassa. Asiakkaan on siis haluttava hypnoosia, jotta sitä voidaan tehdä. Hypnoosi on keskittyneen huomion tila, jonka aikana laajempia ympäristöön liittyviä ärsykkeitä ei huomioida.

Hypnoterapiassa ohitetaan mielen kriittinen tekijä, mikä on tietoisen mielen ja alitajunnan välissä ja joka ohjaa ja suojelee alitajuntaa. Alitajunta eli tiedostamaton mielemme suojelee meitä. Siellä sijaitsee mielikuvitus, pitkäkestoinen muisti ja tunteet. Hypnoterapeutin tehtävä onkin katsoa, mikä ihmistä estää alitajunnassa. Alitajunta voi prosessoida hyvin hitaasti ja asioita nousee hitaasti esille. Kun alitajunta alkaa tuottamaan uutta, aina sen merkitys ei selviä heti vaan oivallus voi tulla myöhemmin. Jos ihminen on elänyt pitkään ongelman kanssa, tarvitsee hän myös aikaa päästää irti.

Hypnoosin käyttö terapeuttisena työvälineenä

Hypnoterapiaa käytetään psyykkisiin ja fyysisiin ongelmiin. Hypnoterapiassa ei voida luvata parantaa, mutta sillä voidaan auttaa. Hypnoterapiassa autetaan ihmistä luomaan uutta perspektiiviä asioihin ja muutetaan uskomuksia. Esim. jos ajatellaan, että jokin on mahdotonta, niin silloinhan se on. Mutta jos ajatellaankin, että minä pystyn, minä osaan jne. silloin alitajuntakin alkaa ajattelemaan toisella tapaa. Muutetaan mahdoton mahdolliseksi. Asiakas jolta puuttuu värit elämästä ja on masentunut – tuodaan väriä ja muokataan mielikuvia. Hypnoterapiassa tuodaan asiakkaalle aina jotakin hyvää. Jos haluaa saavuttaa tavoitteita valjastetaan alitajunta käyttöön. Jos alitajunnassa on pelko, ei tavoitteeseen pääse millään tahdon voimalla, ellei pysty valjastamaan alitajuntaa käyttöön. Hypnoosissa opetetaan asiakasta suggestioimaan ja ottamaan vastuu omasta itsestä. Hypnoterapia on täydentävää hoitoa, ei lääketiedettä korvaavaa ja siinä käytetään kongnitiivisen terapian ja psykoterapian keinoja.

Kenelle hypnoterapia sopii?

Koska hypnoosi on normaali tila, hypnoterapia sopii melkein kenelle tahansa riippuen mihin sitä käytetään. Hypnoosista on myös tieteellistä näyttöä muun muassa kivunhallinnassa ja ärtyneen suolen oireyhtymän hoidossa. Hypnoterapian käyttöalueita ovat mm :

 • erilaiset pelot
 • kivun hallinta
 • psykosomaattiset oireet
 • syövän kivun ja hoidon haittavaikutukset
 • unettomuus
 • masennus
 • krooninen väsymys
 • painon hallinta
 • riippuvuuksien hoito
 • ärtyneen suolen oireyhtymä
 • synnytysvalmennus
 • oppimisen ja valmennuksen apu
 • luovuuden aktivointi
 • ahdistuneisuus

Hypnoterapia EI käy psykoottisille asiakkaille. Psykoottiset asiakkaat, esim. skitsofrenia, kuuluvat ehdottomasti psykiatrian piiriin. Jos asiakkaalla on oma lääkäri on hyvä keskustella ensin hänen kanssa. Hypnoterapeutti ei tee diagnoosia.

Mitä hypnoterapiassa tapahtuu?

Ensimmäisellä kerralla varaa aikaa noin 1,5h. Silloin käydään tarkka haastattelu läpi sekä käsitellään mahdollisia pelkoja.

Toinen- ja sitä seuraavat valmennuskerrat kestävät noin 60 min.

Tullessasi hypnoterapiaa, on tärkeää että sinä haluat sitä. Silloin vaikuttavuus on kaikkein paras. Mitään, mikä olisi sinun arvomaailmasi vastaista ei voi tapahtua, vaan kaikki tapahtuu sinun parhaaksesi.

Miksi tulisin hypnoterapiaan?

Valitettavan usein asiakas tulee hypnoterapiaan vasta, kun kaikki muut vaihtoehdot on jo käyty läpi. Hypnoterapia voi auttaa ongelman ratkaisussa ilman, että siitä tarvitsee kärsiä vuosikausia. On tärkeää tietää, että kukaan meistä ei ole rikki, vaikka elämän palaset ovatkin välillä sekaisin tai hukassa. Hypnoterapeutin kanssa on mahdollista saada nämä palaset nopeammin kasaan kuin toimiessa yksin.